
Sastojci
- oko 1 kg brasno
- 400ml tople vode
- 1 kocka svezeg kvasca
- 3kasicice soli
- 2kasicice secera
- 80ml ulja
- 2 belanca
- 1 jaje
- 150ml ulja za sipanje u tavi
- 300gr sira
- 2 zumanca+1kasika mleka za premazivanje
- susam za posipanje
- 80-100gr margarina koji se stavlja na pogacu pre pecenja
1.
Kvasac rastvorite u 200ml tople vode u kojoj ste dodali 2 kasicice secera. U posudi za mesenje sipajte rastvoreni kvasac, dodajte so, ulje, 2 belanca i 1 celo jaje i jos 200ml tople vode, promesajte i dodavajte brasno uz mesanje dok se moze mesati. Zatim dodajte jos brasna i domesite testo rukama. Testo treba biti mekano. Ostavite ga oko 30min. da nadoge.
2.
Nadoslo testo prebacimo na radni sto, / ne mesimo/i zarolamo rukama da dobijemo veliki valjak. Ovaj valjak podelimo na 8 delova. kao na slici.
3.
Stavimo u stranu delove testa / ne mesimo/. Uzmemo prvi deo i zarolamo ga rukama da dobijemo dugacku vrpcu od testa oko 1 prst debelu.
vrten-dupen-makedonska-tradicionalna-pita-6f6e79233664dba49c12578c2937a1d1_view_l
4.
U tepsiju za pecenje sipamo 150ml ulja. Od jednog kraja vrpce od testa napravimo jenu rupu u sredini tepsije, kao na slici
5.
Okolo stavimo izmrvljeni sir, kao na slici.
6.
Vrpcu od testa uvijemo oko sira u krug.
7.
Oko kruga opet stavimo izmrvljeni sir.
vrten-dupen-makedonska-tradicionalna-pita-2d9bbe0ed022239081af8c25a9fbd632_view_l
8.
od drugog dela testa zarolamo drugu vrpcu i nju uvijemo oko izmrvljenog sira, skupivsi ga, u krug. Oko kruga opet stavimo izmrvljeni sir a oko njega uvijemo narednu vrpcu od testa, kao na slici.
vrten-dupen-makedonska-tradicionalna-pita-869c89e8be037f11204be6d1d43b5828_view_l
9.
Ovo ponavljamo dok ne potrosimo celo testo i vrtena pita bude gotova.
Za ovu kolicinu testa koristite povecu tavu, br. 40-42,
10.
Gotovu pitu ostavimo da malo nadoge pa je premazemo umucenim zumancima sa malo mleka /1 kasika/. Pitu odozgo pospemo susamom.
11.
Na ovako pripremljenu pitu rasporedimo po malo margarina odozgo /oko 100gr./
vrten-dupen-makedonska-tradicionalna-pita-9dab6a352c0ee395a10f204889ce052c_view_l
12.
Pitu pecemo na 200stepeni oko 40min. dok ne zarumeni.
vrten-dupen-makedonska-tradicionalna-pita-b9866929a58ecc2a3a6476cbb1e81b68_view_l
13.
Presek pite meke kao dusa!
Posluživanje
Ako napravite ovu pitu iznenadicete se koliko je divna, meka, preukusna. Posluzite je pavlakom, jogurtom, ajvarom… ili nekom namazom koji volite. Prijatno:)
0 komentari:
Objavi komentar