
Sastojci:
- 1,5 kg očišćenog krompira
- 5 jaja
- 100 gr putera
- 90 gr ribanog parmezana (malo pakovanje je toliko, zato baš 90 gr)
- 1 kašikica suvog peršuna
- ½ kašikice bibera (vi možete i više, ako volite, tj. ja sam stavila 1 kašikicu)
- hmm…soli po ukusu? 2 kašikice (ali paziti, zavisi u kakvoj se vodi kuva krompir)
- 200 gr šunke u crevu isečene na sitne kockice
- 200 gr kačkavalja isečenog na tanke listove
I još:
- puter za podmazivanje kalupa
- oko 50 gr putera na vrh torte
- prezla
Priprema:
U originalu, krompir se opere i kuva u kori. Meni je bila brža varijanta da ga očistim, isečem na kolutove i tako skuvam, u malo posoljenoj vodi. Kada je krompir kuvan, odlijemo vodu i dobro ga propasiramo. Ja to obično direktaš mikserom 🙂 . Dok miksate, dodajte i puter, kako bi se otopio u toplom krompiru. Na sve to dodajte parmezan, šunku i začine. Jaja ostavite za kraj, te pre nego što ih stavite, probajte da li vam je dovoljno slano. Tek kada „potrefite“ ukus, onda dodajte jaja i sve zajedno dobro izmiksajte. Kalup namažite puterom i pospite prezlom (po dnu i po stranicama). Stavite polovinu smese u kalup, poravnajte, poslažite na to listove kačkavalja, stavite na to drugi deo smese, te takodje poravnajte. Pospite od gore mrvicama i naseckajte puter u tanke listove preko mrvica.
Stavite da se peče na 180°C od 30 – 45 minuta, u zavisnosti kako vam rumeni 🙂 Tada je izvadite iz lerne, ostavite nekih pola sata da se prohladi, skinite okvir kalupa i secite na komade, kao tortu. Dalje…uživajte…
0 komentari:
Objavi komentar