
Prvi put sam probala slance u Bosni. Tamo gdje sam ja odrasla nije ih bilo, zbog toga im nadjenuh ime "bosanske kifle"
Sastojci:
- 1 kg brasna tip 550
- 2 kocke kvasca
- 600 ml mlakog mlijeka
- 2 zlice secera
- 1 1/2 zlica soli
- 1 1/2 dl ulja
- 2 zlice octa
- 5 zlica brasna
- 1 1/2 zlice soli
- 1 zlica skroba
- vode po potrebi
- ulje za premazivanje
U mlako mlijeko izmrviti kvasac, dodati secer i 3 kasike brasna te kratko promijesati i ostaviti da se dize desetak minuta. U brasno dodati kvasac, ulje, ocat , sol i zamijesiti tijesto te ostaviti da se dize.
Kad se tijesto naraslo i udvostrucilo se premijesiti ga jos jedanput i ponov pokriti, te ostaviti da se ponovo dize. Nakon toga od tijesta odkidati manje kolicine tijesta i oblikovati loptice. Svaku lopticu tanko razvaljati u elipsasti oblik, te urolati u kiflu. Kifle poredati na pek papir, premazati mlijekom i ostaviti da se dizu desetak minuta, nakon toga staviti kifle da se peku u predhodno zagrijanu pecnicu na 200 stepeni. Zamijesiti preljev od brasna, skroba, soli i vode tijesto malo gusce os tijesta za palacinke. Nakon 7 minuta pecenja izvaditi kifle, i kasikom sipati preljev preko njih te vratiti na kratko 3-4 minute da se jos peku. Ponovo izvaditi kifle i premazati ih uljem, te ponovo vratiti u pecnicu da jos malo porumene. Kifle se ne smiju predugo peci, jer ce u protivnom biti tvrde. Izvaditi iz pecnice i prekriti ih krpom desetak minuta.
0 komentari:
Objavi komentar